Мета: формування системного підходу до пізнання товару, надання знань щодо суті основних категорій і понять, принципів і методів теоретичного товарознавства, закономірностей формування споживчих властивостей, якостей і асортименту товарів народного споживання, класифікації і формування асортименту.
Завдання: посилення загальної професійної підготовки фахівців товарознавчого профілю, оволодіння ними знань,необхідними для дослідження споживних властивостей і споживної цінності товарів, їх якості в торговельній мережі.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
об’єкт, предмет, методи, завдання та етапи розвитку товарознавства; поняття та суть хімічних, фізичних та інших властивостей товарів; поняття та класифікацію потреб людини у продовольчих і непродовольчих товарах; суть споживних і соціальних властивостей товарів; особливості споживних властивостей продовольчих товарів; визначення і показники якості товару, чинники впливу на якість і збереження якості продукції під час доведення її від виробника до споживача; суть, види контролю та методи дослідження якості товарів; поняття, ознаки, правила, методи і системи класифікації товарів, поняття і види асортименту; поняття природних втрат та їх норм, гарантійних і граничних термінів зберігання товарів;
вміти:
визначати енергетичну цінність продовольчих товарів, застосовувати нормативну документацію для визначення якості това¬рів, розшифровувати знаки марковання і символи на товарах, тарі і пакованні, використовувати органолептичний метод дослідження якості товарів, визначати дефекти товарів, ознаки класифікації, складати класифікацію фасетним та ієрархічним способами, розраховувати контрольну цифру штрихкоду.
ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ
Лекція № 1. Предмет, зміст і завдання товарознавства.
Лекція № 2. Споживчі властивості вихідних матеріалів та їх вплив на якість товарів.
Практичне заняття № 1. Ознайомлення із споживними властивостями продовольчих і непродовольчих товарів.
Семінарське заняття № 1. Споживні властивості вихідних матеріалів та товарів.
Лекція № 3. Споживчі властивості товарів.
Лекція № 4. Особливості споживчих властивостей продовольчих товарів. Неорганічні речовини.
Практичне заняття № 2. Розрахунок енергетичної цінності продовольчих товарів.
Семінарське заняття № 2. Харчова цінність продовольчих товарів.
Лекція № 5. Особливості споживних властивостей продовольчих товарів. Органічні речовини. Харчова цінність продуктів.
Лекція № 6. Особливості споживних властивостей продовольчих товарів. Способи переробки харчових продуктів.
Лекція № 7. Якість товарів.
Практичне заняття № 3. Ознайомлення з умовами зберігання товарів та визначення відносної вологості повітря.
Семінарське заняття № 3. Якість товарів.
Лекція № 8, 9. Контроль якості товарів.
Практичне заняття № 4. Ознайомлення з методикою оцінки якості товарів.
Лекція № 10. Класифікація та асортимент товарів.
Практичне заняття № 5. Складання класифікації товарів на розрахунок контрольної цифри штрихкоду.
Лекція № 11. Втрати товарів у сфері обігу.