Мета: метою викладання навчальної дисципліни є формування теоретичних знань та практичних навичок студентів проводити науково обґрунтоване планування оснащення підприємств ресторанного господарства торгово-технологічним обладнанням, сприяти розвитку технічного мислення, творчого відношення до вирішення проблем, вміння орієнтуватися у нових досягненнях науково-технічного прогресу галузі, почуття гідності та суспільної відповідальності за результати своєї праці.
Завдання: основними завданнями вивчення дисципліни є набуття студентами необхідних знань для експлуатації та раціонального використання обладнання, впровадження нової техніки, комплексної механізації і автоматизації технологічних процесів.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
нові досягнення науково-технічного прогресу в галузі, влаштування, принцип дії, правила безпечної експлуатації торгово-технологічного обладнання підприємств ресторанного господарства, норми технічного оснащення різних типів підприємств під час їх проектування та заміни фізично зношеного і морально застарілого обладнання.
вміти:
правильно, з додержанням техніки безпеки експлуатувати обладнання, своєчасно визначати недоліки і запобігати виходу з ладу машин, апаратів і механізмів.
ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ
1.Вступ. Цілі та задачі дисципліни
2.Деталі машин. Типи і характеристика з’єднань
3.Типи передач
4. Універсальні приводи
Лабораторні заняття №1 Універсальні приводи
5. Машини і механізми для миття і очистки овочів
Лабораторні заняття №2 Машини для очистки овочів
6. Машини і механізми для нарізання і протирання овочів
Лабораторні заняття №3 Машини і механізми для нарізання овочів
Лабораторні заняття №4 Протирочні машини.
7. Машини і механізми для обробки м’яса і риби
Лабораторні заняття №5 Машини і механізми для обробки м’яса і риби
8. Котлето-формовочні машини і автомати
9. М’ясорихлітелі та фаршемісильні машини та механізми
10.Машини та механізми для подрібнення
Лабораторні заняття №6 Машини для приготування фаршу, м’ясорихлітелі.
11.Машини та механізми для просіювання борошна
Лабораторні заняття №7 Машини та механізми для просіювання борошна
13.Машини для розкатки тіста та виготовлення пельменів і вареників
14.Збивальні машини і механізми
Лабораторні заняття №8
16.Машини для нарізки гастрономічних товарів
Лабораторні заняття №9 Машини для нарізки гастрономічних товарів
17.Посудомийні машини безперервної дії
18.Посудомийні машини періодичної дії
19.Підйомне-транспортне обладнання
20. Ваговимірювальне обладнання, класифікація, вимоги до ваг
21.Ваги циферблатні, електронні
Лабораторні заняття №10 Ваги циферблатні, товарні, електронні
22.Каси електронні
Лабораторні заняття №11 Каси електронні
23.Класифікація теплового обладнання, котли харчовані
Лабораторні заняття №12 Харчоварочні котли
24.Варочне обладнання, пароварочні шафи, кавоварки, сосиско варки, водонагрівачі
25.Жарочно-пекарне обладнання
Лабораторні заняття №13 Жарочно-пекарне обладнання
26.Варочно-жарочне обладнання
Лабораторні заняття №14 Варочно-жарочне обладнання
27.Параконвектомати
28.Класифікація холодильного обладнання, холодильні машини
29.Холодильні камери
30.Холодильні шафи, прилавки, вітрини
31.Льодогенератори, фризери, установки для охолодження напоїв
Лабораторні заняття №15 Холодильне обладнання