ВСП ФКБХТ ЗНУ logo
  • Вгору
  • Головна
  • Новини
  • Переваги
  • Спеціальності
  • Абітурієнту
  • Навчання
  • Викладачі
  • Вільний вибір студентів
  • НМТ-2024
  • Науково-дослідна робота
  • Роботодавцям/Вакансії
  • Спортивні досягнення
  • Бібліотека
  • Публічна інформація
  • Відео
  • Контакти
  • +38(061) 280-52-92
  • UKR
  • ENG

Дисципліна "Організація обслуговування в закладах ресторанного господарства"

Мета дисципліни: «Організація обслуговування в закладах ресторанного господарства» є набуття студентами теоретичних знань та практичних навиків по організації обслуговування споживачів, передбачає формування прогресивного мислення, пошуку нових можливостей задоволення потреб споживачів.

Завдання: формування творчого підходу до засвоєння теоретичних знань і практичних навичок, творчого підходу до вирішення проблем при обслуговуванні своєрідних контингентів споживачів з притаманними тільки їм специфічними вимогами до організації процесу обслуговування.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

сучасні вимоги науково-технічного прогресу до організації обслуговування споживачів в закладах ресторанного господарства різних типів; особливості організації процесу обслуговування та його матеріально-технічного забезпечення; особливості обслуговування туристів та організацію обслуговування в барах.

вміти:

складати меню для закладів різних типів; підбирати посуд для сервірування столів та подачі страв; організовувати обслуговування банкетів; складати анкети для вивчення споживацького попиту; складати меню для банкетів; складати меню для харчування споживачів за місцем роботи та навчання; готувати та подавати змішані напої.

ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ

Лекція 1. Загальна характеристика процесу обслуговування.

Лекція 2. Характеристика методів і форм обслуговування . Основні і додаткові послуги закладів ресторанного господарства.

Лекція 3. Матеріально –технічне забезпечення процесу обслуговування.

Лекція 4: Приміщення для споживачів, їх обладнання столовим посудом, набори, білизна.

Практичне заняття 1: Ознайомлення з нормами оснащення посудом, наборами, Підбір посуду за нормами оснащення. Складання акту на бій, лом посуду, наборів.

Лабораторне заняття 1: Ознайомлення з асортиментом посуду, приборів, білизни за натуральними зразками.

Лекція 5. Інформаційне забезпечення процесу обслуговування. Меню, карта вин та напоїв, барна карта.

Практичне заняття 2: Складання різних видів меню в ресторані згідно завдання викладача (меню чергових страв, експрес обідів, вільного вибору страв тощо).

Семінарське заняття 1: Матеріально –технічне забезпечення процесу обслуговування. Приміщення для споживачів, їх обладнання столовим посудом, набори, білизна. Інформаційне забезпечення процесу обслуговування. Меню, карта вин та напоїв, барна карта.

Лекція 6: Підготовка до обслуговування споживачів у закладах ресторанного господарства.

Практичне заняття 3: Підбір меблів для торгівельного залу закладу ресторанного господарства, їх розміщення в залі на визначену кількість місць.

Лабораторне заняття 2: Оволодіння прийомами сервірування столів для сніданку, обіду, вечері, замовленому меню.

Лекція 7: Організація обслуговування споживачів в ресторанах.

Лекція 8: Особливості подавання страв і напої в ресторані.

Практичне заняття 4: Підбір посуду, наборів для подавання та вживання страв, підбір алкогольних напоїв згідно підібраних страв.

Лабораторне заняття 3: Підбір посуду, наборів для подачі страв згідно замовлення. Оволодіння прийомами роботи з підносом, приборами для перекладання, прийомами подавання буфетної продукції, холодних страв і закусок, гарячих закусок, супів.

Лекція 9: Організація обслуговування банкету з повним обслуговуванням офіціантами.

Лекція 10: Організація обслуговування банкету з частковим обслуговуванням офіціантами, банкету-чай.

Лекція 11: Організація обслуговування банкету-фуршет, банкету-коктейль, коктейль-фуршет.

Лабораторне заняття 4: Складання меню для бенкету за столом з частковим обслуговуванням офіціантами, розрахунками довжини стола, кількості офіціантів, підбору посуду приборів для подачі страв.

Лабораторне заняття 5: Розрахунок посуду для подачі страв. Попередня сервіровка столу.

Лабораторне заняття 6: Складання меню для бенкету за протоколом. Виконання попередньої сервіровки.

Лабораторне заняття 7: Сервіровка столів для бенкету-фуршет, обслуговування по типу бенкет-коктейль, бенкет-чай.

Семінарське заняття 2: Організація обслуговування споживачів в ресторанах. Подавання страв і напоїв. Організація обслуговування банкетів, тематичних вечорів, прийомів.

Лекція 12: Організація кейтерингового обслуговування.

Лабораторне заняття 8: Складання сценарію повносервісного обслуговування при кейтеринговому обслуговуванні.

Лекція 13: Організація дозвілля в закладах ресторанного господарства. Організація спортивних видів розваг, розважальні шоу програми.

Лекція 14: Організація обслуговування в закладах ресторанного господарства при готелях.

Лекція 15: Організація обслуговування учасників ділових, культурних, громадських та спортивних заходів.

Практичне заняття 5: Складання меню комплексних сніданків, обідів, вечері при обслуговуванні учасників заходів.

Семінарське заняття 3: Організація дозвілля в закладах ресторанного господарства. Організація спортивних видів розваг, розважальні шоу програми. Організація обслуговування в закладах ресторанного господарства при готелях. Організація обслуговування учасників ділових, культурних, громадських та спортивних заходів.

Лекція 16: Послуги з організації харчування пасажирів всіх видів транспорту.

Лекція 17: Споживацький попит в ресторанному господарстві.

Лекція 18: Реклама в ресторанному господарстві.

Лабораторне заняття 9: Складання анкети для вивчення попиту на продукцію закладу ресторанного господарства. Розробка рекламних засобів.

Лекція 19: Організація обслуговування споживачів за місцем роботи і навчання.

Практичне заняття 6: Складання меню для харчування за місцем роботи та навчання.

Семінарське заняття 4: Послуги з організації харчування пасажирів всіх видів транспорту.Споживацький попит та реклама в ресторанному господарстві. Організація обслуговування споживачів за місцем роботи і навчання.

Лекція 20: Особливості обслуговування туристів.

Лекція 21: Види туризму і класи обслуговування, туристичні документи.

Лекція 22: Особливості харчування ткристів з різних країн світу.

Практичні заняття 7: Складання меню «шведського столу» для харчування іноземних туристів під час обіду. Відобразити схему обслуговування по типу «шведський стіл».

Практичне заняття 8: Складання меню денного раціону для харчування туристів з різних країн світу.

Практичне заняття 9: Визначення різницю і спільне в харчуванні туристів з різних країн світу.

Лекція 23: Прогресивні технології обслуговування.

Лекція 24: Організація обслуговування в барах.

Лекція 25: Класифікація барів.

Лекція 26: Обладнання, посуд та інвентар бару.

Лекція 27: Подавання напоїв у барі. Обслуговування споживачів у барах.

Лабораторне заняття 10: Ознайомлення з барним інвентарем.

Лабораторне заняття 11: Приготування та подавання змішаних коктейлів, крюшонів.

Сайт ЗНУ

Новини ФКБХТ ЗНУ

Copyright © 2023-2024 ВСП ФКБХТ ЗНУ

Design: Template Mo

Distribution: ThemeWagon

Контакти

Адреса коледжу: 69095, м. Запоріжжя, вул. Шкільна, 1 (Героїв Сталінграда, 1)

Зупинка транспорту: "майдан Пушкіна" або "Трампарк"

Приймальня директора: (061) 280-52-92

Бухгалтерія: (061) 280-52-93

Тел. приймальної комісії: 096-510-48-97

Соціальні мережі: Ми у Facebook

Електронна пошта

Написати

Швидкі посилання

  • Вакансії
  • Вакансії для студентів
  • Спонсорам
  • Правила та умови прийому у 2024 р.
  • Календар вступника
  • Розклад вступних співбесід
  • Вартість навчання

Підписка на розсилку

* Будь ласка, зверніть увагу - ми не спамимо вашу електронну пошту.