Обладнання підприємств торгівлі – дисципліна циклу професійної та практичної підготовки освітньо-професійної програми – складової галузевого стандарту підготовки молодших спеціалістів із спеціальності: 5.03051001 «Товарознавство та комерційна діяльність».
Мета вивчення дисципліни – надання знань із торговельної техніки, призначення, конструктивних особливостей різних видів і типів машин та механізмів, що застосовуються в торгівлі, підбору торговельних меблів для магазинів і складських приміщень, формування вмінь користуватися різними видами та типами обладнання.
Після вивчення дисципліни студенти повинні:
знати:
класифікацію, характеристику і вимоги до торговельних меблів, торговельного інвентарю, тари-обладнання; види, класифікацію та особливості будови ваговимірювального обладнання, правила підготовки до роботи та користування ним; законодавчі та нормативно-правові документи щодо експлуатації електронних контрольно-касових апаратів, їх призначення і класифікацію, основні параметри і функції, будову, характеристику основних блоків, основні режими роботи, організацію експлуатації; значення, особливості використання, класифікацію та вимоги до торговельно-холодильного обладнання, будову та принципи дії холодильних машин; класифікацію, особливості будови і обслуговування окремих видів торговельних автоматів; умовні позначення, характеристику та вимоги до окремих типів підйомно-транспортного обладнання;
вміти:
підбирати та організовувати експлуатацію торговельних меблів, інвентарю та тари-обладнання; встановлювати, регулювати, перевіряти ваги настільні та товарні, готувати до роботи електронні ваги, працювати на вагах різних типів, вибирати типи; установлювати, реєструвати, тестувати, працювати в усіх режимах роботи, вибирати типи та розраховувати потрібну кількість електронних контрольно-касових апаратів; експлуатувати та підбирати торговельно-холодильне обладнання для різних типів торговельних підприємств; вибирати типи та підбирати підйомно-транспортне обладнання.
Вивчення предмету передбачає використання таких занять, як оглядні лекції, лабораторні та практичні роботи, семінарські заняття, екскурсії на підприємства торгівлі та виставки нового обладнання.
З метою здійснення контролю знань та перевірки рівня засвоєння матеріалу студенти виконують контрольну роботу та складають диференційований залік.
При вивченні предмета велику увагу слід приділяти самостійній роботі студентів. Самостійна робота може проводитись як на учбових заняттях, так і позааудиторно. Позааудиторно студенти самостійно можуть готувати доповіді, повідомлення, готуватися до практичних та лабораторних робіт.
ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ
Лекція 1. ВСТУП. Науково-технічний прогрес в торгівлі.
Лекція 2. Немеханічне обладнання (меблі) підприємств торгівлі.
Лекція 3. Тара-обладнання, торговельний інвентар.
Практичне заняття 1. Ознайомлення з видами торгових меблів та інвентарем підприємств торгівлі міста.
Семінарське заняття 1. Вступ. Науково-технічний прогрес в торгівлі. Немеханічне обладнання (меблі), тара-обладнання, торговельний інвентар.
Лекція 4. Ваговимірювальне обладнання – значення, класифікація та індексація, ваги настільні, електронні, будова, принцип дії, правила експлуатації.
Лекція 5. Ваговимірювальне обладнання – ваги товарні, будова, принцип дії, правила експлуатації. Міри маси, довжини, об’єму. Контроль за використання ваг.
Практичне заняття 2. Ознайомлення з будовою та технічними характеристиками ваг різних типів, підготовка їх до роботи.
Лабораторне заняття 1. Відпрацювання навичок установлення, зважування ваг настільних РН –10Ц13У, РН-Ц13У.
Лабораторне заняття 2. Відпрацювання навичок установлення, зважування ваг електронних ВН-3Д13, ВЭ-15Т.
Лабораторне заняття 3. Відпрацювання навичок установлення, зважування ваг товарних РП-100Ш13, РП-500Ш13.
Семінарське заняття 2. Ваговимірювальне обладнання.
Лекція 5. Поняття та значення електронних контрольно-касових апаратів у торгівлі. Призначення та класифікація ЕККА. Функції.
Лекція 6. Будова електронних контрольно-касових апаратів. Характеристика основних блоків, режимів роботи.
Лекція 7. Установлення та реєстрація електронних контрольно-касових апаратів, вибір типів та програмування. Види касової документації. Простіші неполадки. Контроль і відповідальність за дотримання порядку застосування ЕККА.
Практичне заняття 3. Ознайомлення з будовою та технічними характеристиками електронних контрольно-касових апаратів.
Практичне заняття 4. Ознайомлення з порядком підготовки до роботи та тестування електронних контрольно-касових апаратів.
Лабораторне заняття 4. Придбання навичок роботи на електронному контрольно-касовому апараті «Датекс» у режимі роботи касира.
Лабораторне заняття 5. Придбання навичок роботи на електронному контрольно-касовому апараті «Датекс» у режимі виводу звітів.
Лабораторне заняття 6. Придбання навичок роботи на електронному контрольно-касовому апараті «Датекс» у режимі програмування.
Лабораторне заняття 7. Придбання навичок роботи на електронному контрольно-касовому апараті «Міні» у режимі роботи касира.
Лабораторне заняття 8. Придбання навичок роботи на електронному контрольно-касовому апараті «Міні» у режимі виводу звітів.
Лабораторне заняття 9. Придбання навичок роботи на електронному контрольно-касовому апараті «Міні» у режимі програмування.
Лабораторне заняття 10. Придбання навичок роботи на електронному контрольно-касовому апараті «Слог» у режимі роботи касира.
Лабораторне заняття 11. Придбання навичок роботи на електронному контрольно-касовому апараті «Слог» у режимі виводу звітів.
Лабораторне заняття 12. Придбання навичок роботи на електронному контрольно-касовому апараті «Слог» у режимі програмування.
Лабораторне заняття 13. Робота на електронних контрольно-касових апаратах та оформлення касової документації. Формування навичок роботи на електронних контрольно-касових апаратах (вирішення ситуацій).
Семінарське заняття 3. Електронні контрольно-касові апарати.
Лекція 8. Підіймально-транспортне обладнання
Лекція 9. Торговельні автомати
Лекція 10. Холодильне обладнання
Практичне заняття 5. Ознайомлення з різними типами торговельного обладнання підприємств торгівлі, технічними характеристиками та визначення їх для різних типів торговельних підприємств.
Семінарське занятті 4. Підіймально-транспортне обладнання, торговельні автомати, холодильне обладнання.
Лекція 11. Технологічне обладнання.
Контрольна робота
Залік