ВСП ФКБХТ ЗНУ logo
  • Вгору
  • Головна
  • Новини
  • Переваги
  • Спеціальності
  • Абітурієнту
  • Навчання
  • Викладачі
  • Вільний вибір студентів
  • НМТ-2024
  • Науково-дослідна робота
  • Роботодавцям/Вакансії
  • Спортивні досягнення
  • Бібліотека
  • Публічна інформація
  • Відео
  • Контакти
  • +38(061) 280-52-92
  • UKR
  • ENG

Дисципліна "Біохімія"

Мета:Розширення і поглиблення знань студентів з теоретичних та прикладних основ хімії, як основи для подальшого вивчення спеціальних дисциплін «Товарознавство харчових продуктів», «Технологія виробництва кулінарної продукції», «Основи стандартизації та контроль якості продуктів».

Завдання:Вивчення біохімічних процесів взаємодії і регуляції обміну речовин хімічної природи, біологічної ролі білків, вуглеводів, ліпідів, ферментів, вітамінів, що складають харчову сировину; динаміки біохімічних процесів, що відбуваються у плодах і овочах, м'ясі, рибі, яйцях, молоці.

Студент повинен знати:

1. Будову, біологічне значення білків, жирів, вуглеводів, загальну схему їх обміну в організмі людини;

2. Фізіологічну роль та процеси перетворення вітамінів в організмі людини, їх джерела в харчових продуктах, методи збереження в процесі приготування їжі;

3. Біологічну роль ферментів, залежність їх утворення та руйнування від харчових факторів;

4. Біохімічні процеси, які відбуваються в сировині рослинного та тваринного походження під час їх зберігання та переробки.


Студент повинен вміти:

1. Застосовувати набуті теоретичні знання під час розв’язування розрахункових задач;

2. Визначати експериментально біохімічні зміни речовин, що входять до складу харчових речовин, харчової сировини і готових страв;

3. Працювати з різними джерелами інформації.


ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ

Розділ 1. Будова, властивості і біологічна роль речовин, що входять до складу харчової сировини

Лекція №1 «Особливості будови, властивостей, біологічна роль харчових речовин. Білки.»

Лекція №2 «Особливості будови, властивостей, біологічна роль харчових речовин. Білки.»

Лабораторна робота №1 «Особливості будови та властивості білків».

Лекція №3 «Особливості будови, властивостей, біологічна роль харчових речовин. Вуглеводи.»

Лабораторна робота №2 «Властивості вуглеводів харчової сировини.»

Лекція №4 «Особливості будови, властивостей, біологічна роль харчових речовин. Ліпіди.»

Практичне заняття №1 «Розв’язування задач із перетворенням вуглеводів і жирів.»

Лекція №5 «Хімічна природа, біологічна роль ферментів і вітамінів харчової сировини.»

Лекція №6 «Хімічна природа, біологічна роль ферментів і вітамінів харчової сировини.»

Практичне заняття №2 «Розрахунок кількості вітамінів у харчових продуктах. . Визначення раціонів, що покривають потребу у вітамінах.»

Розділ 2. Біохімічні процеси, що відбуваються у харчовій сировині та харчових продуктах при їх зберіганні та технологічній обробці.

Лекція №1 «Динамічна біохімія плодів та овочів.»

Лекція №2 «Динаміка біохімічних процесів, які відбуваються у м’ясі та рибі.»

Лекція №3 «Динамічна біохімія жирів.»

Лабораторна робота №3 «Біохімічні зміни жирів.»

Лекція №4 «Динамічна біохімія яєць та молока.»

Лекція №5 «Підсумкове заняття.»


ЛІТЕРАТУРА

1.Павлоцька Л.Ф., Дуденко Н.В., Дмитрієвич Л.Р., Божко Н.В. Біологічна хімія. Суми: Університетська книга, 2011.

2.Павлоцька Л.Ф. та ін Біологічна хімія. Практикум. Суми: Університетська книга, 2011.

3.Орлова Н.Я. Фізіологія та біохімія харчування. – К.: КДТЕУ, 2001.

4.Биохимия: краткий курс с упражнениями и задачами: учеб. пособ. для студ. мед. и фармацевт. вузов. под ред. Е.С.Северина, А.Я.Николаева– М.: ГЭОТАР-МЕД, 2001 http://ebooks.znu.edu.ua/files/Bibliobooks/Kolisnyk/0001056.djvu

5.Курс лекцій з біохімії. Розділ "Біохімія ферментів". Уклад.: Л.І. Гребеник, І.Ю. Висоцький. Суми: Вид-во СумДУ, 2011 http://ebooks.znu.edu.ua/files/Bibliobooks/Inshi20/0013821.doc

6.Курс лекцій з біохімії. Розділ "Загальні закономірності метаболізму. Молекулярні основи біоенергетики".Уклад.: Л.І. Гребеник, І.Ю. Висоцький. Суми: Вид-во СумДУ, 2011 http://ebooks.znu.edu.ua/files/Bibliobooks/Inshi20/0013820.doc

7.Копильчук, Г.П Біохімія: Навчальний посібник Чернівці: Рута, 2004

Сайт ЗНУ

Новини ФКБХТ ЗНУ

Copyright © 2023-2024 ВСП ФКБХТ ЗНУ

Design: Template Mo

Distribution: ThemeWagon

Контакти

Адреса коледжу: 69095, м. Запоріжжя, вул. Шкільна, 1 (Героїв Сталінграда, 1)

Зупинка транспорту: "майдан Пушкіна" або "Трампарк"

Приймальня директора: (061) 280-52-92

Бухгалтерія: (061) 280-52-93

Тел. приймальної комісії: 096-510-48-97

Соціальні мережі: Ми у Facebook

Електронна пошта

Написати

Швидкі посилання

  • Вакансії
  • Вакансії для студентів
  • Спонсорам
  • Правила та умови прийому у 2024 р.
  • Календар вступника
  • Розклад вступних співбесід
  • Вартість навчання

Підписка на розсилку

* Будь ласка, зверніть увагу - ми не спамимо вашу електронну пошту.