Мета: вивчення науково-методичних основ державної системи стандартизації, сертифікації, метрології, забезпечення єдності вимірювань в Україні, теорії якості та основоположних принципів побудови та функціонування системи технічного регулювання в управлінні якістю.
Завдання: формування вмінь використання в практичній діяльності нормативних документів, забезпечення базової підготовки студентів для вивчення спеціальних дисциплін, вивчення законодавчої бази стандартизації, теорії і практики в галузі стандартизації, категорій і видів стандартів, основних положень системи підтвердження відповідності, метрологічного забезпечення якості продукції.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
Знати: законодавчу базу стандартизації, метрології, сертифікації, терміни, визначення, основні положення національної системи стандартизації, метрології, організацію робіт зі стандартизації, основні положення системи підтвердження відповідності якості, організацію та порядок проведення робіт зі сертифікації продукції, основні теорії вимірювань, поняття системного управління якістю.
Вміти: керуватися основними положеннями, нормативними документами, що до захисту інтересів споживачів з питань безпеки продукції, для життя і здоров’я; визначати види і категорії стандартів, визначати показники якості продукції, перевіряти відповідність маркування продукції стандарту; визначати життєвий цикл товарів, визначати схеми проведення сертифікації; планувати діяльність, використовувати методики перевірки якості продукції.
ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ
Лекції.
Основи стандартизації.
Лекція №1. Поняття стандартизації, її роль у підвищенні виробничої діяльності.
Методичні основи стандартизації.
Лекція №2. Органи і служби зі стандартизації.
Лекція №3. Організація робіт зі стандартизації.
Лекція №4. Міжнародна та міждержавна стандартизації.
Основи метрології
Лекція №5. Основні поняття і визначення метрології та технічних вимірювань.
Лекція №6. Забезпечення єдності вимірювань.
Основи управління якістю.
Лекція №7. Якість як товарознавча категорія, як соціально-економічна категорія.
Лекція №8. Управління якістю. Контроль якості продукції.
Лекція №9. Системне управління якістю продукції. Міжнародні стандарти ISO серії 9000, 14000.
Лекція №10. Сертифікація продукції як гарантія конкурентоспроможності товарів на ринку.
Лекція №11. Система сертифікації.
Практичні заняття.
Практичне заняття №1. Вивчення структури і змісту стандартів. Визначення видів і категорій стандартів.
Практичне заняття №2. Проведення контролю якості продукції.
Практичне заняття №3. Вивчення системи управління якістю за міжнародними стандартами.
Семінарське заняття
Тема семінару: Проблеми стандартизації, сертифікації на сучасному етапі розвитку суспільства.