Мета: вивчення основ теплотехніки і термодинаміки, гідростатика та гідродинаміки, вивчення механічних, теплових і масообмінних процесів, процесів з використанням електроструму.
Завдання: вивчення основ теорії процесів, що відбуваються не лише в апаратах, а й у продуктах, які обробляються, забезпечення процесів апаратами та підвищення продуктивності праці в ресторанному господарстві.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати: нові досягнення науково-технічного прогресу в галузі, влаштування, принцип дії технологічних машин, фізичних та хімічних процесів, які виникають при обробці продуктів.
вміти: проводити необхідні розрахунки під час підбору необхідних машин, правильно обрати технологічний процес при приготуванні їжі.
ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ
Лекція 1: Вступ. Класифікація процесів харчових виробництв і машин харчових виробництв.
Лекція 2: Основи гідравліки. Гідростатичний тиск.
Практичне заняття 1: Розрахунок швидкості руху рідини і її споживання різними видами обладнання.
Практичне заняття 2. Гідравлічні машини.
Лекція 3: Процеси перемішування і збивання.
Лекція 4: Процеси розділення неоднорідних систем.
Лекція 5: Процеси подрібнювання і сортування.
Практичне заняття 3: Механічне обладнання для сортування і змішування.
Лекція 6: Процеси пресування.
Практичне заняття 4: Механічне обладнання для пресування продуктів.
Семінарське заняття 1: Гідромеханічні та механічні процеси.
Лекція 7: Загальні відомості про теплові процеси.
Лекція 8: Суть і способи нагрівання харчових продуктів.
Лекція 9: Суть процесу варіння і його апаратне оформлення.
Практичне заняття 5: Варочне обладнання і процеси в них.
Лекція 10: Суть процесу смаження і його апаратне оформлення.
Лекція 11: Загальні відомості про масообмінні процеси.
Лекція 12: Суть процесів охолодження та заморожування.