Мета: вивчити основні види мікроорганізмів,ознайомитись з фізіологією мікроорганізмів; визначити вплив умов зовнішнього середовища на розвиток різних видів мікроорганізмів; ознайомитись з мікробіологією та роллю найважливіших харчових продуктів.
Завдання: використовувати основні навички роботи з лабораторним обладнанням; складати меню для різних вікових та професійних груп населення.
Студент повинен знати:
1.особливості структури, морфологію окремих мікроорганізмів;
2.основні методи мікроскопічних досліджень;
3.основні мікробіологічні процеси та їх використання;
4.особливості меню для різних вікових та професійних груп.
Студент повинен вміти:
1.правильно визначати структуру мікроорганізмів;
2.користуватися лабораторним обладнанням;
3.визначати типи харчування різних вікових та професійних груп населення;
4.складати меню для дієтичного та лікувально-профілактичного харчування.
ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ
Розділ 1 Мікробіологія.
Лекція №1. Морфологія мікроорганізмів.
Лекція №2. Морфологія мікроорганізмів.
Лабораторна робота№1. Сучасні методи мікроскопічного дослідження мікроорганізмів.
Лабораторна робота№2. Вивчення морфології мікроорганізмів.
Лекція №3. Фізіологія мікроорганізмів.
Лабораторна робота№3. Культивування мікроорганізмів. Виведення чистих культур.
Лекція №4. Розповсюдження мікроорганізмів.
Лабораторна робота№4. Оцінка санітарного стану різних об’єктів методом обліку колоній.
Лекція №5. Вплив умов зовнішнього середовища на розвиток мікроорганізмів.
Лекція №6. Найважливіші мікробіологічні процеси та їх використання.
Лекція №7. Мікробіологія найважливіших харчових продуктів.
Лекція №8. Мікробіологія найважливіших харчових продуктів.
Розділ 2. Фізіологія харчування.
Лабораторна робота№5. Бактеріологічні дослідження свіжості харчових продуктів.
Лекція №10. Харчові речовини та їх значення для людини.
Лекція №11. Харчові речовини та їх значення для людини.
Практичне заняття № 1. Розрахунок калорійності страв.
Лекція №12. Харчування різних вікових та професійних груп населення.
Лекція №13. Харчування різних вікових та професійних груп населення.
Практичне заняття № 2 Складання меню добового раціону.
Лекція №14. Дієтичне та лікувально-профілактичне харчування.
Лекція №15. Підсумкове заняття.
Перелік питань до екзамену з дисципліни "Мікробіологія і фізіологія"
Література:
1. Азаров В.Н. Основы микробиологии и санитарии.- М.: «Экономика», 1986
2. Векірчик К.М. Мікробіологія з основами вірусології –К.: «Либідь», 2001
3. Малигина В.Р.,Рубина Е.П. Основы физиологии питания, гигиена и санитария.-М.:»Экономика», 1988
5. Мудрецова-Висс К.А. Микробиология. –М.: «Экономика», 1985
6. Мудрецова-Висс К.А.,Колесник С.А., Гринюк Г.И. Руководство к лабораторным занятиям по микробиологии.-М «Экономика», 1975
7. Ратушный А.С. и др.. Сборник рецепту блюд и кулинарных изделий для предприятий общественного питания.-
8. Химический состав пищевых продуктов под. ред.. А.А. Покровского.-М.: «Пищевая промышленность» М.: «Экономика», 1982